Den vita duken har funnits sedan 1895 och sedan dess uppkomst har vi människor njutit av flera olika filmgenren. I detta inlägg presenterar vi vilka de är, men också några av de mest populära filmerna i respektive kategori.

Action

Om du brinner för högoktanig underhållning, explosioner och vinande kulor är detta genren för dig. I skrivande stund finns det tusentals titlar att välja mellan, men några av de mest kända är Die Hard, Rambo – First Blood, Dirty Harry och Gone In 60 Seconds.

Drama

Föredrar du mer seriösa berättelser med mycket känslor rekommenderar vi att du tittar på dramafilmer. Här ingår bland annat namn som Miraklet i New York, Gudfadern, Will Hunting och Nyckeln till frihet.

Komedi

För dig som gillar att skratta finns det mycket material att ta del av. Utforska gärna filmer som Ensam hemma, Zoolander och Dum & dummare.

Sci-fi

I denna kategori ingår filmer som leker med tanken om nya teknologier, utomjordingar eller framtidsvisioner. Några utmärkta exempel är framförallt Dune, The Matrix, Dark City, Avatar och Avengers filmerna.

Krig

För att skildra historiska händelser och visa krigets hemskheter har många regissörer skapat filmer med detta tema. En del av de mest kända slagen någonsin har presenterats på vita duken, bland annat via Rädda menige Ryan, Fury, Apocalypse Now och Dunkirk.

Thriller

En Thriller handlar om att skapa spänning. De kan ofta påminna om deckare som hittas inom litteraturen, däremot ligger inte fokus så mycket på själva våldet utan händelserna. Om du letar efter välkända filmer i denna genre kan du ta en titt på Heat, Eyes Wide Shut eller V för Vendetta.

Western

Många av filmerna i denna kategori berättar om tysta och tuffa män som kämpar mot laglöshet eller onda brottslingar. Titlarna är mer eller mindre fokuserade på 1800-talets USA med både cowboys och indianer, även om det givetvis finns undantag. Ett par westernfilmer att lägga på minnet är exempelvis Tombstone, True Grit, De Skoningslösa och Den gode, den onde, den fule.

Skräck

Sist men inte minst hittar vi skräckinjagande berättelser som inte rekommenderas för känsliga tittare. Några av de mest kända är bland annat Scream, Gremlins, Alien och The Shining. Jamie Lee Curtis är en skådespelare som är väldigt respekterad inom kategorin skräck, inte minst via Halloween serien som hon nyligen vinkade adjö till.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *